Suomalainen elokuva laajalti esillä Tokiossa

Teemu Nikki, Matti Onnismaa ja Jani Pösö saivat hyvän vastaanoton Tokion kansainvälisellä elokuvafestivaalilla.

Suomalaista elokuvaa on esitetty laajasti Tokiossa 2017 syksyn aikana ja vuodenvaihteessa 2017 – 2018. Ruljanssi alkoi Armomurhaajan palkitsemisella Tokion kansainvälisellä elokuvafestivaalilla ja huipentuu Tom of Finlandin, Onnelin ja Annelin ja Mika Kaurismäen elokuvien esityksiin helmikuussa Northern Lights Film Festivalilla.

Teemu Nikin ohjaaman Armomurhaajan pääsy Tokion kansainvälisen elokuvafestivaalin kilpailusarjaan ei ollut mikään läpihuutojuttu. Festivaalin 30-vuotisen historian aikana festivaalilla on esitetty Suomesta vain kaksi Aki Kaurismäen elokuvaa parikymmentä vuotta sitten. Pelkkä kilpailuun pääsykin oli siis jo huomionarvoinen asia, mutta kun Teemu Nikki nappasi parhaan käsikirjoituksen palkinnon, oli riemu katossa, ainakin palkintoseremonian aikaan vielä festivaalilla olleella ja palkinnon noutaneella tuottaja Jani Pösöllä. Elokuvalle oli jokunen veikannut hyviä mahdollisuuksia parhaan näyttelijän kategoriassa, joten käsikirjoituksen palkitseminen oli pieni yllätys.

Festivaalin nettisivuilla julkaistiin Japanin yhden suurimman sanomalehden, Asahi Shimbunin pisteytystä kilpailusarjan elokuvista, jota teki päivittäin viisihenkinen elokuva-alan ammattilaisraati. Armomurhaaja sai sielläkin korkeat pisteet ja raadin parin jäsenen kanssa jälkikäteen keskustellessani kuulin, että raati oli pitänyt Matti Onnismaan pääroolisuoritusta yhtenä kilpailusarjan parhaista.

Armomurhaaja esitettiin vielä tuoreeltaan palkittuna jo 9. kertaa järjestetyllä Finland Film Festival in Japan –viikolla, jonne Jani Pösö jäi tekemään Q&A-tilaisuuksia. Suomi-elokuvatapahtumaa järjestävät Suomen elokuvasäätiö ja Kadokawa Media House, itse toimin tapahtuman koordinaattorina Suomen ja Japanin välillä. Tapahtuman tiedotusta tukevat Suomen Tokion suurlähetystö ja Suomen Japanin Instituutti. Tapahtumassa on esitelty 5 – 7 viimeaikaista suomalaista elokuvaa japanilaisin käännöstekstein varustettuna ja parista elokuvasta on ollut paikalla tekijävieras. Itse elokuvaviikon idea alkoi aikoinaan Kadokawa Media Housen järjestämästä suomalaisen elokuvan tapahtumasta, jossa esitettiin kuusi Aki Kaurismäen Japanissa levityksessä ollutta elokuvaa sekä Naoko Ogigamin Suomessa kuvaama elokuva Ruokala Lokki. Elokuvasäätiön kansainvälisen osaston päällikkö Jaana Puskala ja Masamichi Takasu Kadokawa-yhtiöstä päätyivät jutellessaan siihen, että japanilaisille olisi mukava esitellä Kaurismäen jäkeistä elokuvantekijäpolvea. Yhdeksän vuoden aikana Japanissa on esitelty jo viitisenkymmentä elokuvaa ja elokuvantekijävieraitakin on paikalla käynyt parisenkymmentä. Heistä usea on kehunut japanilaisyleisön fiksuja kysymyksiä elokuvien esitysten jälkeisissä Q&A-tilaisuuksissa.

Marraskuun alussa viikolla esitettiin Armomurhaajan lisäksi Miami, Kuun metsän Kaisa, Armoton maa, Tyttö nimeltä Varpu ja ennakkoesityksenä joulukuussa teatterilevitykseen tullut Kaurismäen viimeisin Toivon tuolla puolen. Toivon tuolla puolen esitettiin ensimmäisen kerran Tokiossa syyskuussa Refugee Film Festivalilla, jossa elokuvaa edusti näyttelijä Sherwan Haji.

Sherwan Haji ja Sakari Kuosmanen elokuvassa Toivon tuolla puolen

Kaurismäen elokuvien japanilaislevittäjä Eurospace alusti Toivon tuolla puolen teatterilevitystä marraskuun lopulla Aki Kaurismäki Carte Blanche -sarjalla, jonka Tokioon koordinoi Sodankylän elokuvajuhlat osana Suomi 100 –elokuvahanketta. Sarjassa esitettiin Kaurismäen valitsemat elokuvat Ihmisiä suviyössä, Valkoinen peura, Pojat, Työmiehen päiväkirja, Räpsy ja Dolly, Skavabölen pojat sekä Kaurismäen omasta tuotannosta Varjoja paratiisissa. Sarja veti Eurospacen omistamaan omaan art house -teatteriin mukavasti väkeä.

Joulukuussa Muumeja suuresti fanittavassa maassa pääsi valkokankaille Toei-yhtiön levittämänä Filmkompanietin suomalais-puolalainen ”huopamuumianimaatio” Muumien taikatalvi. Elokuvan markkinointia tuki Matsuya Ginza -tavaratalon näyttely, jossa oli esillä mm. alkuperäisiä huopa-animaatiohahmoja.

Helmikuussa järjestettävä Tokyo Northern Lights Film Festival on erikoistunut esittämään pohjoismaiden elokuvaa. Suomesta siellä esitetään Tom of Finland Japanin ensi-esityksessä, Onneli ja Anneli, sekä Mika Kaurismäen aiemmin Japanissa esittämättömät elokuvat Zombie ja kummitusjuna ja Tigrero – Elokuva, joka ei valmistunut.

Japanissa on meneillään jonkinlainen Suomi-buumi. Suomalainen design on jatkuvasti näytteillä ja viime syksynä nähtiin myös japanilaisen teatteriryhmän tulkitsema Jäniksen vuosi. Hannon kaupungin liepeille on rakenteilla Muumiteemapuisto. Japanilaiset ja suomalaiset kokevat usein olevansa samanlaisia mentaliteetiltaan ja suomalaiselokuvien tapa käsitellä maailmaa tuntuu olevan monille mieluinen. Viime aikojen suomalaiselokuvia on myös päässyt art house –elokuvateatterilevitykseen. Ehkäpä tulemme näkemään yhteistuontatoelokuviakin jatkossa.

Eija Niskanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s