Teemu Nikin ja Jani Pösön matka lyhytelokuvista Armomurhaajaan

nikki ja poso

Teemu Nikki ja Jani Pösö Lovemilla-elokuvan (2015) kulisseissa

Kaksi hyvin erilaista, polveilevaa urapolkua johti It’s Alive Filmsin perustajakaksikon yhteen. Sysmäläinen Teemu Nikki katseli lapsena elokuvia perunakellarissa ja harjoitteli splatter-tehosteilla. Westendissä kulttuurikodissa kasvaneen Jani Pösön kellari oli puolestaan oma huone äidin ateljeen vieressä.

Nikki pääsi sisälle elokuva-alaan työharjoitteluilla muun muassa kamera-assistenttina ja runnerina sekä tekemällä musiikkivideoita yhtyeille kuten YUP– ja The 69 Eyes. Ovet mainosohjaajana Also Starring –mainoselokuvayhtiössä aukesivat Nikille demovideoiden kautta. Käsikirjoittamisesta kiinnostunut ja myös muusikon uraa suunnitellut Pösö puolestaan päätyi mainosalalle copywriteriksi kauppakorkeakoulun kautta.

Pösö ja Nikki aloittivat yhdessä työskentelyn Mainostoimisto Steinmann Klinikin projekteissa 2000-luvun alussa. Pösö oli yksi toimiston perustajista ja kirjoitti, Nikki ohjasi. Yhteinen sävel löytyi nopeasti, ja Nikki ehdotti Pösölle, että he alkaisivat tehdä lyhytelokuvia. Päätös tehdä yksi vuodessa on kantanut tähän päivään asti. Lyhytelokuvien lisäksi tuottelias kaksikko on vakuuttanut katsojat tv-sarjoillaan ja pitkillä elokuvillaan.

Alkujaan Nikki ja Pösö laativat lyhytelokuvilleen viisi sääntöä, joiden tarkoituksena oli varmistaa, että elokuvia todella myös syntyy. Vaatimuksena oli, että käsikirjoitus pitää olla, kuvauspäiviä ja kuvauspaikkoja on vain yksi, elokuvan keston pitää olla alle kymmenen minuuttia ja kuvaus on mustavalkoinen. Kaksi viimeistä sääntöä rikkoutuivat pian, mutta perusidea on pysynyt samana: lyhytelokuvan tulee perustua yhteen hyvään, tiukkaan ideaan. Myös tausta mainosalalla edesauttoi napakan tarinankerronnan kehittymistä.

kaveriHuono

Festivaalihitti Kaveri (2006)

Kaksikon ensimmäinen fiktiivinen lyhytelokuva Kaveri (2006) kuvattiin Pösön kodissa. Elokuvassa kaksi kaveria päätyvät vaivaantuneen uteliaina testaamaan, miltä miesten välinen seksi tuntuu. Elokuvasta tuli festivaalihitti, joka nähtiin muun muassa Clermont-Ferrandin ja Sundancen virallisessa ohjelmistossa.

Kaverin jälkeen It’s Alive Filmsin tuotantoa on värittänyt genreillä leikittelyn ja vinksahtaneen huumorin lisäksi pelottomuus mitä tahansa aihetta kohtaan. Nikin ja Pösön elokuvista löytyy kaikkea rintaimplanteista (Tissit, 2015) traumaattiseen laulukoekokemukseen (Verhon takaa, 2013). Äiti ei enää keilaa (2010) saatteli ruudulle mustan huumorin säestämänä uusnatseja ja kannibalismikuvastoa.

”Harvoin hylkäämme ideoita heti. Yleensä yritämme ensin, ennen kuin toteamme, että olipa paska idea”, Pösö nauraa. Ideoiden kimarasta syntyi myös It’s Alive Filmsin ensimmäinen pitkä elokuva, veijarikomedia 3Simoa (2012).

”Ajattelimme, että jos saamme tehtyä 10 minuuttia kansainvälisen tason lyhytelokuvaa päivässä, niin laitetaan vain monta lyhytelokuvaa putkeen. Eihän se nyt ihan niin mennyt, mutta tavallaan kuitenkin”, Pösö muistelee.

Lyhytelokuvien teosta tarttui kaikkeen tekemiseen kyky toteuttaa elokuvia kevyesti ja sillä ajatuksella, että elokuvan pitää perustua kaikkeen muuhun kuin pintaan.

”Ihan selvä yhteys meidän tekotavassa on löydettävissä aina Kaverista Armomurhaajaan”, Nikki kertoo. Sama ajattelu toimi myös TV:n puolella.

”#lovemilla (2013-2014) meni samojen sääntöjen mukaan. Kuvasimme yhdessä lokaatiossa ja mietimme, mitä hauskaa tai erikoista siellä voisi tapahtua”, Nikki kertoo. Hän sanoi oppineensa #lovemillaa tehdessä olemaan ajattelematta liikaa sitä, mitä muut ajattelevat. Lopputuloksena oli 70 jakson verran raikkaan anarkistista genrepyörremyrskyä ja Lovemilla-elokuva (2015), jonka jälkeen vuorossa oli synkkä, mielenterveyttä käsittelevä Sekasin-sarja (2016). Sekasin-sarja oli tärkeä käänne, sillä sen jälkeen kaksikon ei ole enää Pösön mukaan tarvinnut selitellä tv-puolella, mitä ovat tekemässä.

fantasia-still

It’s Alive Filmsin lyhytelokuva Fantasia (2016) on nähty yli parillakymmenellä kansainvälisellä elokuvafestivaalilla.

Reiluun kymmeneen vuoteen on mahtunut 11 lyhytelokuvaa, kaksi tv-sarjaa ja kaksi pitkää elokuvaa. Vasta valmistunut kolmas pitkä elokuva tuntuu myös omanlaiseltaan merkkipaalulta, Nikki sanoo. Eikä syyttä – Armomurhaaja saa ensi-iltansa merkittävällä Toronton kansainvälisellä elokuvafestivaalilla syyskuussa.

”Vaikka Armomurhaaja ei vielä ole tullut ulos, niin uskon, että se tulee muuttamaan asioita”, Nikki toteaa elokuvasta, jota Pösö kuvailee rujoksi, rajuksi, herkäksi ja paikoitellen hauskaksi. ”Lähtökohtana oli, ettemme miettineet kohderyhmää tai minkä verran elokuvan pitää tuottaa – mietimme vain, että tehdään mahdollisimman hyvä elokuva.”

Ensimmäisestä lyhytelokuvastaan alkaen Nikki ja Pösö ovat vahvistaneet asemaansa omaäänisinä ja rajoja ravistelevina tarinankertojina. Maailmalla pyöriminenkin on helpottunut – vaikka aina se on vaikeaa, Pösö toteaa – ja matkan varrella on kertynyt joukko luottotekijöitä. Tutut ja luotetut tekijät helpottavat Nikin ja Pösön nopeaa ja tuotteliasta työskentelyä, etenkin lyhytelokuvien kanssa. Se myös tekee hommasta hauskaa, Pösö toteaa.

euthanizer

Armomurhaajan (2017) kansainvälinen ensi-ilta nähdään Toronton elokuvajuhlilla. (Kuvassa: Matti Onnismaa)

”Näyttelijöissä on paljon vakiotyyppejä, mutta uusiakin tulee mukaan – Armomurhaajassa Heikki Nousiainen ja Santtu Karvonen. Haluan ehdottomasti tehdä jatkossakin töitä heidän kanssaan”, Nikki sanoo. ”Mutta mielellämme laitamme vaikka Rami Rusisen ja Olli Rahkosen käväisemään edes pienissä rooleissa.”

Yksi keskeinen nimi Nikin ja Pösön elokuvissa on näyttelijä Matti Onnismaa, joka Armomurhaajassa esittää Veijoa, eläimiä rakastavaa ja niitä lopettavaa erakkoa. Nikki on iloinen siitä, että Onnismaa (joka esiintyi jo Nikin aivan ensimmäisissä mainosdemoissa vuonna 1999) nähdään nyt ensimmäistä kertaa pääroolissa.

”Olen odottanut elokuvaa, missä voisi antaa Matille pääroolin. Hän oli alusta asti mielessäni Armomurhaaja-roolia kirjoittaessa”, Nikki kertoo.

Työtahti ei hiljene edes Armomurhaajan ensi-illan alla. Syksyllä ensi-iltansa saa Nikin ja Pösön tuottama lyhytelokuva Pilkkihiihto, ja työpöydällä on parhaillaan kolme pitkää elokuvaa ja kolme tv-sarjaa. Lyhytelokuvia on jatkossakin luvassa, Pösö ja Nikki vakuuttavat.

”Mitä ikinä me tehdäänkään, niin aina raivataan tilaa sille lyhytelokuvalle, koska se on ihanaa hommaa”, Pösö toteaa.

Miia Outinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s